973 39 10 89 | fundacioviladot@gmail.com

18 SET

 

Exposició “Els llibres de Ton Sirera”

La Fundació Viladot d’Agramunt va celebrar el DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS amb la inauguració el passat dia 18 de maig de l’exposició “Els llibres de Ton Sirera”. L’exposició ha estat organitzada per la mateixa Fundació en homenatge al fotògraf lleidatà Ton Sirera, company de la generació de Viladot. La mostra s’ha pogut

visitar a Agramunt fins a finals de juny, posteriorment viatjarà fins a Lleida on es podrà veure en el marc del festival EMERGENT-LLEIDA 2010.

L´exposició aplega un recull dels llibres on Sirera va intervenir, amb una captació del paisatge lleidatà similar a la que Viladot va descriure amb els seus llibres.

Viladot i Sirera s´havien conegut en el context de la revista Labor on col.laborava la resta dels artífexs d´aquest esforç per dotar Lleida d´una cultura moderna, catalana i compromesa…Enric Farreny, Josep Lladonosa, Dolors Sistac, Francesc Porta…… Viladot escrivia crítiques literàries i Sirera publicava fotografies a les cobertes i articles interiors. Malgrat que tots dos exercien una professió relacionada amb la ciència – Viladot era apotecari i Sirera dentista – els seus caràcters eren diferents, així com els seus paisatges de referència. El paisatge viladotià és el del seu mite de Riella, el de l´Urgell i la Segarra, el del blat i els rostolls que descrivia en els seus llibres primerencs. Sirera era un aventurer nat, amant de l´excursionisme i de l´aviació. Els seus paisatges eren muntanyencs i perspectives aèries que prenia mentre pilotava ell mateix. Vist ara amb la distància tots dos han descrit i viscut el paisatge de les terres de Lleida que ha esdevingut la seva arrel i la seva identificació.