973 39 10 89 | fundacioviladot@gmail.com

Thumb

 

Temps d’estrena és la primera obra publicada de l’autor. És un llibre de narracions breus on una criatura emotiva, de tall autobiogràfic, s’aboca a la vida des de la sordidesa d’un poblet de les comarques lleidatanes. Inclou cent relats, el naixement, el bateig, el germanet, l’hivern, l’ametller florit, les primeres oracions, el besamans l’hora de sopar, el nen del cap gros, la rondalla, la Font de la Teula, l’home de Claravalls, la germana Pina, la purga, l’ós, el renec, els lliris, el senyor rector, la puput, el berenar, els Reis, els fruits, el Met, la malaltia, pa de pardal, els estiuejants, l’orfe, el palmó, les herbes, el mirall, la Primera Comunió, el canvi d’estació, l’evangelista, el mestre, l’abellerol, el suïcida, el paller, en Crich, les “todes”, Solitud, l’oronell, “Viva la llibertad”, la mort, la festa de l’arbre, els focs de Sant Joan, el senyor Marianet, les gelades tardanes, el toc de morts, els jocs, la faula, el circ, el castell, l’estilogràfica, la mosca, el darrer dia de batre, el tabac, el vermut, els ocells d’hivern, en Ton morí al camp, Egoisme, la “Gralla”, la solfa, l’escut, pilotes que van i vénen, el pa d’àngel, la guineu, Tots Sants, la realitat, la pluja d’estels, la serra florida, la República, llapis nou, conferència atea, la sort, els primers freds, l’enterrament, niu de rialles, l’alè de les cases, les cinc de la tarda, la llaurada, neu vora el foc, estrena de la nit, en xurroviu, Quimetaaa...!, “Peix sobre la platja”, el cap pelat, sota el cel de la masia, “El Radere”, la fira, Déu, “El Rellotge”, els pals de telèfon, la migdiada, l’encenedor de l’oncle, la lluna plena, el porc, el crit, el Josep dels Cargols, el sermó de Quaresma i l’internat.

Temps d’estrena incorpora també l’obra Hem deixat Riella on per primera vegada l’autor anomena Riella al mite d’Agramunt. Aquesta obra escrita els mesos de setembre-octubre de 1956 es divideix en XV composicions poètiques de composició lliure, amb temes com el mar i el paisatge de l’interior.

Per tal que el lector pugui tenir una visió de conjunt més acurada de la línia poètica de l’autor Temps d’estrena inclou sota el títol de Setissis un avanç de dos llibres més: Resident a la pàtria i Les planificacions. De la primera obra, escrita entre 1957-1958, figuren els poemes Mort sense pàtria, Com el conyac “Donya Agnès” no hi ha res, Suïcidi d’una llàgrima, Ritme i enigma de la pàtria, Fèiem tard a missa i Déu va fer la pàtria.

De la segona Brindis, Caixera baratera, Hivern i adolescència, El metge de lluny, El mosquit que no era home, Ull de poll i  Assaig d’ordre i pluja.

Finalment Temps d’estrena publica un altre recull de 13 poemes escrits el març del 1959 sota el títol de Ketubim.

Més obres