Poesia experimental : Un nou repte a l'ESPAI

Espai Carme Malaret / Sant Just Desvern

del 15 de setembre de 2022
al 17 de setembre de 2022

El dijous 15 de setembre a les 19,30 h es presentarà la mostra GUILLEM VILADOT les edicions de Lo Pardal comissariat per Pau Minguet, director de la Fundació Lo Pardal d'Agramunt.
Un projecte editorial "Lo Pardal" on es van publicar les primeres col·leccions de llibres de poesia experimental.

L’any 1965, l’escultor Leandre Cristòfol i Guillem Viladot van publicar el llibre Nou Plast Poemes, on fotografies d’obres de Cristòfol es posaven en diàleg amb poemes de Viladot. Aquest llibre, considerat com la primera publicació de poesia experimental de l’Estat espanyol, es va imprimir als obradors de Miquel Pera, a Agramunt, amb l’ajuda de l’impressor Gaspar Vicens.

Arran d’aquesta publicació, Guillem Viladot va veure que els llibres podien ser un suport amb múltiples possibilitats per a desenvolupar les seves experimentacions poètiques. L’amistat i les inquietuds artístiques que unien Guillem Viladot i Josep Iglésias del Marquet van fer que comencessin a col·laborar en un projecte comú: l’edició i confecció de llibres de poesia d’avantguarda.

Amb les primeres col·laboracions entre els dos poetes va sorgir la idea de crear una col·lecció de llibres de poesia experimental anomenada “Lo Pardal”. Guillem Viladot  i Josep Iglésias del Marquet van trobar en el mateix poble natal de Viladot un còmplice fonamental per a  encetar el seu projecte: Gaspar Vicens. Ell i la seva maquinària —situada al carrer Àngle Guimerà d’Agramunt on l’any 70 havia obert la seva pròpia impremta-llibreria—, es van convertir en una peça clau en la confecció del projecte que, al mateix any 70, s’iniciaria amb l’edició de Poemes de la incomunicació de Viladot.

Sota el segell de “Lo Pardal”, es van començar a confeccionar llibres de Viladot i Iglésias del Marquet, la majoria d’ells impresos a Agramunt, amb la idea d’iniciar l’ambiciosa tasca de publicar llibres de més poetes experimentals del panorama català i espanyol del moment.  No va ser fins a finals de 1972 que Guillem Viladot va registrar una editorial i “Lo Pardal” va passar a ser una col·lecció dins de l’editorial Urgell.

A partir de l’any 1973 el ritme frenètic d’edicions va anar afluixant i els últims llibres que van portar el característic pardal imprès a les seves pàgines van ser  Maneres de Joan Brossa , del 1976, i Poemes del Gos de Josep Vallverdú, del 1977.